2008. június 10., kedd

Kedves vállalkozó barátunk

A vállalkozók többsége meghallva a pénzügy, vagy pénzügyes szót, rögtön a pénzügyi ellenőrökre gondol, akik néha-néha megjelenve a vállalatnál, többnyire kisebb-nagyobb büntetés kiszabása után hagyják el az irodát.
A pénzügy, illetve a pénzügyi tervezés, azonban egy másik szakember gárda munkakörébe tartozik. Egy vállalat irányításához tapasztalatra, üzleti érzékre és az iparágnak megfelelő szakmai tudásra is szükség van, de mindezek mellett a számok lehetnek azok, amik nagy segítséget nyújtanak egy jó döntés meghozásában.
Ha számokról van szó, az első ami eszünkbe jut az a mérleg és az eredmény-kimutatás, amelyet félévente a könyvelőnk segítségével el is készítünk. A kisvállalatok nagy részénél, de még a középvállalatok egy részénél is a döntés megalapozása kizárólag erre a két információforrásra támaszkodik, de vajon elő lehet-e készíteni fontos vállalati döntéseket ezekre az adatokra támaszkodva?
A vállalati döntések során ezekhez hasonló kérdések kerülnek előtérbe:
  • Hány terméket kell eladjunk, hogy a befektetésünk megtérüljön?
  • Mennyiért kell adnom minimum a termékem, hogy az még megérje?
  • Mekkora eladás növekedés kell ahhoz, hogy a reklámba fektetett pénzem megtérüljön?
Azt, hogy ezen kérdések megválaszolásához elégséges-e a mérleg és eredménykimutatás, a következő bejegyzéseinkben válaszoljuk meg.

Tánczos Levente - József
egyetemi gyakornok

Nincsenek megjegyzések: